Crăciunul în jurul lumii. Partea 1
Crăciunul este sărbătorit peste tot în lume, dar tradițiile și mai ales mâncarea servită variază foarte mult din Europa până în Asia de Sud. În Danemarca și Finlanda, heringul și cotletele de porc afumate sunt vedetele Ajunului Crăciunului, în timp ce în India și Etiopia se servesc tocănițe picante cu prăjituri de orez alcoolice sau pâine fermentată plată pentru a marca încheierea postului. Articolul nostru în două părți prezintă cele mai interesante meniuri festive de pe întreg mapamondul, cu ajutorul National Geographic. Lăsați-vă inspirați de aceste bunătăți speciale!
1. Polonia: Barszcz
În Polonia, cina din Ajunul Crăciunului este fără carne și se mănâncă atunci când apare prima stea pe cer. Ospățul cu 12 farfurii (reprezentând cei 12 apostoli și cele 12 luni ale anului) include în mod tradițional crap, pierogi (găluște umplute) și o varietate de deserturi cu fructe și cu semințe de mac. Ospățul începe cu supă de sfeclă roșie, barszcz. Sfecla crudă se fierbe în bulion de legume cu oțet și puțin usturoi, apoi se strecoară și se obține o supă viu colorată. Se servește în mod tradițional cu găluște mici umplute cu ciuperci, cunoscute sub numele de uszka („urechiușe”).
2. Danemarca: Julesild
Murat, afumat sau prăjit, heringul este în meniu 365 de zile pe an în Danemarca, dar de Crăciun, se servește o varietate specială. Heringul julesild este servit ca aperitiv la julefrokos (un prânz de Crăciun consumat cu prietenii, familia și colegii pe tot parcursul lunii decembrie) și asezonat cu scorțișoară, cuișoare și lemn de santal. Cel mai bun acompaniament este o felie de rugbrød (pâine daneză de secară) și o lingură de sos remoulade de casă. Apoi poate urma gravlaxul (somonul marinat) și cărnuri marinate care să-l însoțească.
3. Filipine: Bibingka
Mâncată la micul dejun de după Misa de Gallo (slujba de la miezul nopții din Ajunul Crăciunului), bibingka este o prăjitură din făină de orez care conține și lapte de cocos, unt și ouă. Cele mai luxoase versiuni sunt decorate cu brânză topită, ouă de rață sărate și fulgi de nucă de cocos. În mod tradițional, această prăjitură dulce-sărată se coace pe cărbuni, într-un vas de lut căptușit cu frunze de bananier, dar se poate pregăti cu ușurință și într-o formă de copt, în cuptorul de uz casnic.
4. Goa: Sorpotel
Goa, un stat din vestul Indiei, a fost o colonie a Portugaliei timp de patru secole. Prin urmare, Crăciunul de aici este puternic influențat de tradițiile portugheze. Împreună cu colinde și statuete în mărime naturală ce refac scena nașterii Domnului, o parte importantă a sărbătorilor de Crăciun din Goa este sorpotel, o tocană picantă. Acest fel de mâncare constă în carne de porc gătită lent (în mod tradițional, inclusiv ficatul și inima), cu scorțișoară, chimen și ardei iute kashmiri. Acompaniamentul perfect sunt sana, prăjituri de orez aromate cu lichior de nucă de cocos.
5. Finlanda: Lanttulaatikko
Cea mai mare masă festivă din Finlanda se mănâncă în Ajunul Crăciunului, fiind alcătuită din șuncă prăjită, pește afumat și salată de sfeclă murată. La fel de importante sunt preparatele din legume care însoțesc carnea, cum ar fi lanttulaatikko, o mâncare de morcovi picantă. Morcovii sunt mai întâi fierți și făcuți piure, apoi condimentați cu smântână, pesmet, nucșoară și melasă înainte de coacere. Pentru un rezultat auriu și crocant, păstrați puțin pesmet cu unt pentru a-l presăra deasupra înainte de coacere.
6. Mexic: Ponche Navideño
Dacă sunteți în căutarea unei băuturi non-alcoolice, dar foarte gustoase pentru Crăciun, ponche navideño mexican, sau punciul de Crăciun, este alternativa perfectă la vinul fiert. Această băutură festivă, preparată cu zahăr brut din trestie de zahăr, scorțișoară și cu fructe precum guava și mere înăbușite cu hibiscus, este servită în mod tradițional înainte de Ajunul Crăciunului, de Las Posadas, o sărbătoare de o săptămână care comemorează călătoria lui Iosif și a Mariei de la Nazaret la Betleem. Dacă totuși, aveți poftă de o băutură alcoolică, adăugați puțină tequila sau brandy și veți obține ponche con piquete („punciul picant”).
7. Sicilia: Buccellato
Sicilienii se pricep la deserturi (lor trebuie să le mulțumim, printre altele, pentru cannoli, cassata și gelato al pistacchio). Deși în cea mai mare parte a Italiei prânzul de Crăciun se încheie cu un panettone umplut cu ciocolată sau stafide, desertul tradițional din Sicilia este buccellato, o prăjitură rotundă, asezonată cu smochine uscate, migdale și nuci de pin. Gustul său distinctiv se datorează în mare parte vinului de Marsala, un vin puternic numit după orașul cu acest nume din Sicilia, licoarea adăugându-se la aluat înainte de coacere.
8. Spania: Sopa de galets
În regiunea Catalonia din Spania, prânzul de Crăciun începe cu sopa de galets, un bulion îmbogățit cu paste în formă de scoici. Acest fel de mâncare necesită multă muncă: sosul, realizat dintr-un amestec de oase de vită și șuncă, piept de pui, coapse de porc și legume, trebuie fiert timp de câteva ore la foc mic. Carnea de vită și de porc proaspăt tocată este apoi modelată în bile de mărimea unei îmbucături, care se fierb în supă alături de ingredientul principal, galets, uriașele paste în formă de scoici îndrăgite de catalani.