craciunul-in-jurul-lumii-partea-a-2-a

Crăciunul în jurul lumii. Partea a 2-a

Ce mâncăruri speciale se servesc de Crăciun în diferitele zone ale lumii? În cea de-a doua parte a articolului nostru vă prezentăm câteva delicatese extrem de interesante.

Ce mâncăruri speciale se servesc de Crăciun în diferitele zone ale lumii? Articolul nostru în două părți prezintă cele mai interesante mese festive cu ajutorul National Geographic. Continuați călătoria alături de noi și lăsați-vă inspirat!

1. Puerto Rico: Pasteles

În Puerto Rico, Crăciunul este sărbătorit cu o varietate de preparate din carne, de la pernil (carne de porc gătită lent) la arroz con gandules (orez cu mazăre de Angola), adesea urmat de o farfurie de pasteles – pachețele de banane umplute cu spată de porc tocată. Deliciile, înfășurate în frunze de bananier înainte de a fi fierte, seamănă cu tamale mexicane, dar pasteles portoricane nu se prepară la abur, ci se fierb. În mod ideal, pasteles sunt asezonate cu adobo de casă, usturoi, oregano, piper negru și turmeric.

2. Norvegia: Pinnekjøtt

Mirosul cotletelor de miel afumate umple străzile de pe coasta de vest a Norvegiei pe 24 decembrie. Pinnekjøtt este mai întâi uscat, marinat sau afumat și apoi prăjit încet pe lemn de mesteacăn, până când carnea ajunge suculentă și fragedă. Acompaniamentele tradiționale sunt piureul de napi și morcovi și gemul dulce de afine. Un pahărel de akevitt, băutura spirtoasă scandinavă condimentată cu  fenicul, chimen și anason, este cel mai bun acompaniament posibil.

3. Venezuela: Pan de jamón

Pan de jamón venezuelean – o pâine dulce-acrișoară născută într-o brutărie din Caracas în 1905 – se servește în mod tradițional în Ajunul Crăciunului, deși produsul este adesea disponibil în brutării pe tot parcursul lunii decembrie. Este o pâine lungă, asemănătoare cu o ruladă de pișcot sărat, care poate fi preparată și din aluat filo, umplută cu șuncă prăjită, stafide și măsline verzi, care însoțește adesea mâncăruri precum hallacas (aluat de porumb fiert umplut cu carne) și dulce de lechoza (desert dulce de papaya). Dacă sunteți în căutarea unui deliciu extra (este Crăciunul, la urma urmei...), adăugați brânză!

4. Africa de Sud: Malva 

Budinca malva, un pișcot cu dulceață de caise, este unul dintre cele mai sălbatice deserturi din Africa de Sud. Se păstrează pentru ocazii speciale pe tot parcursul anului, iar de Crăciun se servește cu coniac sau Amarula (un lichior de cremă sud-african din fructe de marula). Când prăjitura este încă fierbinte, este stropită din belșug cu un sos de unt cu zahăr și smântână, care conferă pișcotului auriu o textură lipicioasă, caramelizată, asemănătoare cu budinca de caramel britanică.

5. Etiopia: Rooster doro wat

Etiopienii ortodocși sărbătoresc Crăciunul, sau ganna, pe 7 ianuarie. Postul de 43 de zile, care începe pe 25 noiembrie, se încheie cu mâncarea națională a Etiopiei, rooster doro wat, o tocană de pui picantă, cu ou fiert tare. Secretul pentru un wat grozav este berbere, un amestec de condimente etiopiene preparat din schinduf, cardamom, coriandru și mult unt, printre altele. Lăsați tacâmurile în sertar! Rooster doro wat se consumă în mod tradițional prin înmuierea popularei pâini plate fermentate din Etiopia, injera.

6. Germania: Feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle poate fi tradus ca „punci cu limbă de foc”. Este vorba despre un vin fiert puțin mai neobișnuit. Băutura, servită în târgurile germane de Crăciun pe tot parcursul lunii decembrie, începe sub forma unui glühwein normal (un vin roșu cald, aromat cu coajă de portocală, scorțișoară și cardamom). Dar apoi se întâmplă ceva magic: un con de zahăr înmuiat în rom, cunoscut sub numele zuckerhut, este aprins deasupra vinului și umple lichidul roșu picant cu picături caramelizate de zahăr alcoolizat.

7. Brazilia: Farofa

În Brazilia, cina festivă începe la orele târzii ale Ajunului Crăciunului și durează adesea până în zori. Se servește bacalhau (cod sărat), friptură de curcan sau de pui, sau mâncăruri ușoare, cum ar fi salata de varză cu usturoi sau salata de cartofi. Dar rețetele de Crăciun includ aproape întotdeauna farofa, un amestec sfărâmicios, preparat din făină de manioc prăjită și aromată cu unt și usturoi. Condimentele pot varia, dar slănina afumată, stafidele și nucile sunt alegerile cele mai populare.