blog-deserturi-traditionale-romanesti_09_29

Deserturi tradiționale românești: rețetele bunicii și reinterpretări actuale

Clătite, papanași, gogoși... Bijuterii culinare îndrăgite de toată lumea, care se pot prepara nu doar în modul clasic, bine cunoscut de toți. Rețetele tradiționale pot fi reinterpretate în funcție de gustul și imaginația fiecăruia!

Clătite, papanași, gogoși... deserturi tradiționale și simple. Dar și bijuterii culinare pe care nu le poți refuza și care pot fi preparate nu doar în modul clasic, bine cunoscut de toți, dar și prin reinterpretarea rețetelor tradiționale în funcție de gustul și imaginația fiecăruia. Dacă dorești să îți surprinzi clienții cu delicatese tradiționale, dar și să adaugi puțină personalitate deserturilor cunoscute și îndrăgite, citește mai departe!

Papanași 

În rețeta originală, care provine din bucătăria austro-ungară, papanașii erau fierți. Odată intrată în țara noastră, rețeta a trecut prin câteva modificări. Papanașii pe care îi cunoaștem cu toții au forma unor gogoși și se fac din aluat de griș, făină și brânză dulce de vaci, care se prăjesc bine. Se pot servi în modul clasic, cu smântână și dulceață, dar și cu cremă de vanilie sau chiar cu glazură de ciocolată.

Papanași de dovlecel

Compoziția aluatului conține telemea de oaie rasă, ouă, făină și dovlecei curățați, dați pe răzătoare și scurși de lichid. Din această compoziție, se modelează bile cărora li se formează o gaură în mijloc, la fel ca la papanașii clasici. Deliciosul preparat se servește cu smântână și dulceață de vișine sau afine.

Clătite 

Subțiri, umplute cu gem, dulceață sau miere cu nuci, clătitele s-au numărat dintotdeauna printre dulciurile preferate ale românilor și nu credem că își vor pierde popularitatea vreodată. Oricât de tradițional românesc ar părea acest preparat, rețeta își are originile în regiunea Bretania din Franța. Clătitele, „les crêpes” în limba franceză, sunt un preparat îndrăgit de francezi și reprezintă o adevărată comoară culinară în acea zonă. Clătite dulci, clătite sărate, clătite de post, clătite la cuptor, clătite cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne… acest preparat se poate adapta ușor și cu puțină imaginație la gusturile fiecărei persoane.

Clătite roșii

Culoarea lor specială le face potrivite pentru o surpriză romantică, dar pot fi și senzația unei duminici speciale în familie. Arată spectaculos cu umplutură de brânză dulce cu stafide!

Plăcintă cu mere

Secretul unei plăcinte cu mere ca în copilărie stă în aluat, care trebuie să fie bine frământat, pentru ca foile să fie moi. Merele, rase sau tăiate, sunt amestecate cu mirodenii, al căror parfum aduce aminte de momentele frumoase petrecute în compania celor dragi.

Plăcintă cu mere si nuci caramelizate

Modul de preparare, ingredientele pentru aluat și umplutură sunt aceleași ca în cazul plăcintei tradiționale, diferența fiind că trebuie să pregătești și un topping din zahăr caramelizat și nuci măcinate.

Salam de biscuiți 

Salamul de biscuiți are aroma gustărilor luate în fugă în copilărie, când joaca nu putea fi întreruptă pentru foarte mult timp. O bunătate ușor de preparat și cu gust minunat, cu stafide înmuiate în rom, bucățele de rahat turcesc și nucă ușor prăjită. Într-un bol mare se amestecă biscuiții zdrobiți în bucățele mici, pudra de cacao, untul topit, laptele și „condimentele” (stafide, nuci, rahat, fructe deshidratate, coajă de portocale, fulgi de cocos, etc.). Rulat în folie alimentară, salamul este lăsat să stea peste noapte la frigider.

Ruladă de biscuiți cu cremă de cocos

Se prepară amestecul obișnuit pentru salamul de biscuiți, peste care se întinde crema, pregătită din fulgi de cocos, unt și zahăr pudră. Se rulează strâns și se ține la rece 3-4 ore.

Prăjitură pufoasă cu caise

Se prepară un aluat din gălbenușuri, zahăr, zahăr vanilat, unt, făină și praf de copt, amestec pe care ulterior îl combinăm cu albușurile bătute spumă. Se pun caisele tăiate în două și se dă prăjitura la cuptor timp de 30 de minute. Simplu și perfect!

Prăjitura verii

Cu ajutorul unei forme rotunde tăiem cercuri mici din prăjitura de caise. Adăugăm înghețată, întindem frișcă pe întreaga suprafață și decorăm cu cele mai frumoase căpșuni și cu frunze de mentă.

Gogoși

Gogoșile se află și ele printre cele mai apreciate deserturi din România. Se pot prepara atât în varianta dulce, cât și sărată. Se fac simplu, din făină, ouă, lapte, zahăr și drojdie, dar există și variante pentru persoanele care țin post. Rețeta de gogoși poate fi ușor adaptată în funcție de gusturi, de regiune și de perioada anului. Aluatul poate fi îmbogățit cu diverse esențe – de vanilie sau rom, iar alteori se asezonează cu coajă rasă de lămâie sau de portocale.

Gogoși spaniole, faimoasele churros

Gustarea dulce perfectă la cafea se prepară din aluat de eclere și se prăjește în ulei încins. Fie că este vorba de churros drept sau în formă de spirală, dacă dorești un desert rapid, pur și simplu optează pentru churros-ul drept de la Aviko sau pentru varianta clasică, iar în 2-3 minute totul este gata. Minunatul desert se servește cu ciocolată topită, albă sau neagră.