mancaruri-cu-peste-usoare-si-primavaratice

Mâncăruri cu pește, ușoare și primăvăratice

Sezonul festinurilor de iarnă, pline de cărnuri grele, a luat sfârșit, așa că, atunci când creăm meniurile, merită să ținem cont de faptul că oaspeții noștri își doresc mese ușoare și pline de vitamine. Problema se poate rezolva, bineînțeles, și cu ingrediente simple pe bază de plante, dar nu trebuie să uităm de faptul că în post există și zile cu dezlegare la pește – un ingredient agreat, ce poate fi inclus în meniu. În luna martie, cei mai buni comercianți de legume deja oferă leurdă, gulii, măcriș, salată verde și spanac proaspăt, astfel încât putem pregăti mâncăruri nu numai ușoare, ci și de sezon. În ceea ce privește garniturile, ne putem baza pe produsele Aviko.  

Păstrăvul și leurda fac o pereche minunată – doar trăiesc aproape unul de celălalt. Planta reapare chiar atunci când deja merită să căutăm și păstrăvii proaspeți în pâraiele din păduri. Păstrăvul este ideal să fie gătit cât mai simplu posibil. Îl putem umple cu lămâie, ierburi, leurdă, sare, piper și apoi îl prăjim pe grătar, de preferință pe cărbune, până când devine crocant. Se potrivește excelent cu o salată romană tăiată în două, preparată tot la grătar, care poate fi ridicată la un nivel gastronomic superior cu maioneză proaspătă cu leurdă, icre de păstrăv și migdale prăjite.

De asemenea, primăvara timpurie aduce și cel mai bun și mai fraged crap pe piață. Nu există un moment mai bun pentru a include și acest pește delicios în meniul restaurantului tău. Tăiem crapul în fileuri și apoi crestăm cu tăieturi carnea cam la fiecare 2 mm, cu partea cu pielea în jos, pentru a sparge oasele. Fileurile astfel  crestate sunt sărate și apoi depozitate într-o pungă vidată. Crapul se potrivește cu un terci sau risotto cu un caracter bogat similar aromelor sale. Dacă alegi terciul, opțiunile cele mai interesante ar putea fi orzul sau spelta. Important este să adaugi cât mai multe legume de primăvară, proaspete, fragede și aromate, în funcție și de buget, desigur – în principal, gulii și tulpini de leurdă tăiate cubulețe, dar și frunze de măcriș și de leurdă, pentru puțină diversitate proaspătă. Poți adăuga caviar de citrice pentru a face felul de mâncare și mai special.

Iubitorii de fructe de mare vor fi încântați când le vom oferi un fel de mâncare ușor cu creveți. Aceștia sunt populari în orice context, dar merită să-i prezentăm clienților și în „veșminte” asiatice. Creveții pot fi gătiți la grătar sau la aburi, apoi se condimentează cu o marinată cât mai aromată, dulce-picantă-sărată-acrișoară. Pentru aceasta, se amestecă ceapă eșalotă, sos de pește, suc de lămâi verzi, ardei iuți tăiați în inele subțiri și zahăr brun. Tratați termic ușor și apoi marinați, creveții vor acționa ca o bombă de aromă fondantă. Putem să-i servim cu orez autentic de iasomie sau basmati, preparat fără sare, sau cu o salată iceberg, cu coriandru, busuioc thailandez și verdețuri fragede de primăvară.  

Clienții care încă n-au încercat nici nu pot bănui, dar peștele prăjit, servit într-o marinată cu oțet este un fel de mâncare fantastic alături de o salată de primăvară. Pe cât de ciudat pare acest preparat, pe atât este de genial. Merită încercat cu orice fel de pește: medalion de crap, file de tilapia, cod sau chiar și cu somn. Facem un dressing pentru salată verde cu mult oțet, bun la gust, dar și suficient de dulce, cu legume fragede și multă ceapă aromată. Putem adăuga tot ce ne place: morcovi și gulii tăiate julienne, pătrunjel, leurdă, ceapă roșie tăiată felii subțiri, capere, ardei verde, etc. Feliile de pește prăjit se pun în salata cu oțet și legume, apoi întregul amestec „ciudat” se lasă la frigider pentru cel puțin două sau trei zile. Se servește rece, cu pâine proaspătă și crocantă, chiar și cu lămâie extra, în funcție de gusturi și de preferințe.