Mini-ghid pentru recrutarea unui chef perfect
Industria restaurantelor este cunoscută pentru mediul său de lucru, caracterizat prin intensitatea activității și niveluri înalte de performanță. Mai mult decât atât, sistemul de muncă din sectorul de catering promovează de multe ori ideea de concurență intensă între angajați.
Restaurantul nu va reuși să supraviețuiască dacă nu are o echipă bine selectată, în care fiecare își cunoaște rolul și toată lumea respectă regulile. Știți cum să găsiți „dirijorul” perfect pentru „orchestra” voastră gastronomică? Citiți mini-ghidul nostru pentru a afla cum să alegeți cel mai bun bucătar șef!
Definiți-vă nevoile
Înainte de a publica un anunț de angajare, analizați cu atenție felul în care se desfășoară activitatea în bucătăria restaurantului și gândiți-vă ce puteți oferi în ceea ce privește compensația pentru munca prestată. Redactați fișa postului pentru noul bucătar șef, incluzând aici și așteptările pe care le aveți, atât din punct de vedere profesional, cât și al relațiilor interpersonale. De asemenea, aveți în vedere ce beneficii suplimentare le puteți oferi celor interesați de post.
Puneți pe hârtie caracteristicile candidatului ideal
Chiar dacă aveți în față un candidat care gătește excelent, asta nu înseamnă neapărat că respectiva persoană dispune de aptitudinile de conducere necesare pentru organizarea activității din bucătărie. Întrebările pe care le adresați în timpul interviului trebuie să aducă răspunsuri care să vă ajute să vă dați seama dacă acel candidat are calitățile necesare pentru a se dezvolta în acest domeniu de activitate.
- Stăpânire de sine
În domeniul alimentației publice sunt deseori zile în care lucrurile nu merg ca pe roate. Dimpotrivă, totul poate scăpa de sub control rapid. În astfel de momente, reacțiile bucătarului șef au impact asupra întregii echipe. De aceea, dacă cheful reușește să își păstreze calmul când lucrurile o iau razna, o astfel de atitudine garantează continuarea activității în cele mai bune condiții.
- Capacitatea de a instrui personalul
Un bucătar șef foarte bine pregătit trebuie să fie capabil să transmită și altora cunoștințele sale. Trebuie să știe cum să folosească toate echipamentele din bucătărie și trebuie, de asemenea, să fie disponibil și deschis pentru a învăța și angajații noi cum să folosească dotările din bucătărie.
- Preocupare pentru calitate
Cheful este cel care stabilește standardele din bucătăria restaurantului. Găsiți, deci, o persoană care se concentrează pe ideea de a le servi clienților mâncare de cea mai bună calitate. Dacă preparatele nu sunt gătite corespunzător, clienții nu vor fi deloc impresionați, indiferent cât de frumoasă ar fi atmosfera generală din local.
- Atenție la detalii
Bucătarul șef este răspunzător pentru multe aspecte din cadrul afacerii voastre. Cheful creează ofertele speciale și participă la stabilirea meniului, prin urmare trebuie să știe să evalueze în mod corect stocurile și să comande ingredientele și produsele de care este nevoie.
- Viziune comună asupra activității din bucătărie
Dacă aveți în față un candidat care a absolvit o școală culinară cunoscută și a lucrat mult timp în domeniul alimentației publice atunci aveți noroc! Acum va trebui doar să stabiliți dacă împărtășiți viziunea și filosofia în domeniul gastronomiei – acesta este secretul din spatele unei interacțiuni de succes.
- Aptitudini diverse
Bucătarul șef trebuie să fie un fel de „jolly joker”. Pentru ca afacerea să meargă bine, el trebuie să dispună de aptitudini din diverse domenii, pe care să le și pună în practică – vorbim aici despre abilități manageriale, tehnice și de comunicare interpersonală. Acestea sunt aspecte în care se vor reflecta problemele candidatului – dacă ele există.
Ce întrebări să adresați candidaților?
Acum că ați stabilit ce caracteristici v-ați dori să aibă bucătarul șef, iată și câteva ponturi în legătură cu ce să întrebați candidații în timpul interviului. Astfel vă puteți da seama dacă există premisele necesare pentru o bună colaborare pe viitor.
Activitatea de chef este mai mult decât un simplu job
Înainte să angajați persoana potrivită, aflați mai multe despre motivația, ambițiile și valorile candidatului. Astfel, vă veți putea da seama dacă și în ce măsură se potrivesc acestea cu ideile voastre.
- „De ce ai ales acest restaurant?”. Aflați de ce candidatul a încercat să obțină un loc de muncă în restaurantul vostru și nu în altă parte. Încercați să vă dați seama dacă s-a întâmplat așa doar pentru că persoana respectivă avea nevoie de un job sau dacă a avut și alte motivații (spre exemplu, profilul restaurantului). Acordați atenție detaliilor pe care interlocutorul le subliniază și identificați-le pe cele care le omite pentru a se pune într-o lumină bună.
- „Ce intenționezi să faci pentru a continua să te dezvolți pe plan profesional?”. Aflați care sunt obiectivele candidatului din punct de vedere al creșterii profesionale și cum se gândește să le includă în planul de dezvoltare a afacerii voastre. În acest fel puteți evalua dacă ambițiile și planurile candidatului se potrivesc sau nu cu ale voastre. De asemenea, veți afla dacă persoana pe care o intervievați a înțeles faptul că profesia de bucătar șef necesită asumarea unui angajament important.
- „Care este viziunea ta atunci când vine vorba de a conduce un restaurant?”. În industria alimentației publice este mereu vorba despre munca de echipă. Respectul reciproc și comunicarea clară și eficientă reprezintă elemente esențiale pentru crearea unei echipe eficiente. Adresând această întrebare aflați dacă aveți în față un candidat care înțelege acest aspect extrem de important.
Aptitudini manageriale
Bucătarul șef este un manager care conduce o echipă mare: chefi sau bucătari începători, șeful de sală, chelnerii, etc. Pentru a gestiona și organiza în mod eficient activitatea subordonaților săi, cheful trebuie să aibă aptitudini bine dezvoltate de organizare și comunicare.
- „Cum ai defini stilul tău de management?”. Gestionarea personalului este esențială pentru bunul mers al unui restaurant, indiferent dacă este vorba de rezolvarea unor aspecte precum planificare, luare de decizii sau motivarea echipei. Verificați dacă persoana pe care o intervievați poate aloca și delega în mod eficient sarcini către angajați.
- „Cum abordezi relația cu managerul de restaurant?”. Bucătarul șef are rolul de a face legătura între bucătărie și lumea „din exterior”. Întrebați candidatul care este abordarea sa atunci când vine vorba despre relația profesională cu managerul sau șeful de sală și cum ar pune-o în practică în restaurant.
- „Care sunt aptitudinile pe care le cauți la persoanele pe care vrei să le angajezi?”. Pentru ca echipa să funcționeze eficient, membrii săi trebuie să fie ghidați de valori similare. Verificați astfel dacă aveți în față un candidat ce are o anumită viziune atunci când vine vorba de a selecta colegi noi pentru echipă.
Abilități tehnice
Arta de a servi masa, cu tot ceea ce implică aceasta, nu poate fi improvizată. Pentru ca totul să meargă ca cât se poate de bine, bucătarul șef trebuie să organizeze lucrurile la nivel de perfecțiune. În plus, trebuie să cunoască tehnicile culinare suficient de bine încât să le poată oferi sfaturi și informații clienților.
- "Ce tipuri de gastronomie stăpânești la perfecție?" În industria de catering există mai multe tehnici specifice pe care bucătarii șef trebuie să le recunoască, să le stăpânească și să le adapteze la preparatele pe care le oferă. Tot chefii sunt răspunzători pentru instruirea echipei pe care o conduc și trebuie să se asigure că totul în bucătărie este organizat perfect și așezat „la linie”.
- "Cum ai tăia tu friptura de pui?" Această întrebare poate părea prea ușoară pentru interviu, dar de fapt subiectul nu este puiul – și nici alt preparat din meniu. Întrebarea este adresată pentru a vedea dacă interlocutorul poate pune în aplicare o tehnică necesară în cadrul restaurantului. Astfel, vă veți putea da seama dacă potențialul chef are capacitatea de a comunica în mod clar și de a explica echipei metode de lucru.
Istorie și cunoștințe gastronomice
În afară de a cunoaște tainele preparării mâncărurilor, orice bucătar șef trebuie să cunoască istoria artei culinare, cu moștenirea și tradițiile sale.
- „Ce este Boeuf Bourguignon?” ... sau orice alt preparat – sofisticat sau nu. Ideea din spatele acestei întrebări este de a verifica dacă interlocutorul cunoaște caracterul și originea unor preparate culinare. În acest fel, aveți posibilitatea de a verifica dacă persoana pe care o aveți în față este cu adevărat interesată de meniul restaurantului și dacă își va putea găsi sau nu locul în localul vostru.
- „Ce restaurante cunoscute ți se par fascinante?” Adresând această întrebare veți afla ce și cât știe candidatul despre lumea gastronomiei. Puteți afla, de asemenea, care sunt chefii faimoșii ce reprezintă o sursă de inspirație și de ce.
Iată, aveți acum la dispoziție un set de întrebări pentru candidații voștri. Alegeți-i pe cei care se potrivesc bine cu profilul restaurantului pe care îl conduceți, puneți mâna pe telefon și începeți să sunați candidații în căutarea celui mai bun chef!