blog-supe-crema-proaspete-si-primavaratice-cu-adaosuri-delicioase

Supe-cremă proaspete și primăvăratice – cu adaosuri delicioase

În sfârșit a venit și sezonul ciupercilor de primăvară, al leurdei, ridichilor, guliei, măcrișului și spanacului. Iată ce poți să prepari din toate aceste ingrediente!

După supele de fasole cu ciolan ale iernii, abia așteptam să vină primăvara și să ne folosim de abundența sa de legume proaspete pentru a pregăti niște supe-cremă proaspete și delicate. Această lună este momentul în care natura și produsele de sezon își fac simțită din plin prezența – chiar atât de mult încât bucătarii trebuie să se gândească ce să lase în afara meniului. În sfârșit vine și sezonul ciupercilor de primăvară, al leurdei, ridichilor, guliei, măcrișului și spanacului. Toate aceste surse de arome proaspete și incitante merită cele mai interesante adaosuri, de la pește marinat la icre și preparate exclusiviste din carne. Iată câteva combinații superbe – pe care le poți apoi combina după bunul plac.

Secretul supei de leurdă este că trebuie să adăugăm ingrediente de îngroșare la supa de bază, deoarece doar frunzele subțiri nu conferă suficientă textură. Această supă-cremă poate fi preparată cel mai practic în stilul celebrei supe vichyssoise franceze, adică îngroșată cu cartofi. Tulpinile de leurdă se călesc în unt și vin alb la începutul gătitului, iar frunzele se adaugă în supa-cremă aproape gata, pentru doar un minut. Se amestecă bine cu un termomixer, apoi se trece printr-o sită densă, pentru un rezultat cu adevărat gustos și ușor. Un adaos excelent pentru o astfel de supă poate fi oul de prepeliță afumat, cu caviar de păstrăv și leurdă. Dintre băuturi, se asortează de minune cu un cocteil Martini sec, iar în ceea ce privește vinul, recomandăm să servești supa cu un pahar de Riesling din Renania.

Gulia oferă, de asemenea, o bază excelentă pentru supă și poate fi combinată în mod fantastic cu multe alte legume aromate. Se poate prepara, de exemplu, cu țelină, pentru o aromă proaspătă, dar complexă, cu note pământii, pentru obține o supă echilibrată. Dacă supa se îngroașă și cu lactate, putem aleg iaurtul grecesc, care este atât cremos, cât și puțin acidulat și răcoritor. Dar și păstrăvul marinat cu ierburi sau după metoda gravlax, amestecat cu puțin măcriș și sare de citrice, se potrivește excelent cu guliile. Ca băutură poți alege să servești preparatul cu o limonadă cu busuioc și limetă, amestecată cu un strop de ouzo sau cu lichior de pastis.

Ciupercile, fie că sunt cultivate sau culese din sălbăticie, vor fi cu adevărat delicioase într-o supă-cremă dacă sunt bine prăjite în prealabil. Pentru a face acest lucru, punem ciupercile într-o tigaie uscată și fierbinte și le prăjim, agitând și scuturând continuu tigaia, până când ciupercile își câștigă substanțele carbonizate valoroase, care le conferă un gust inegalabil. Este o idee excelentă să îngroșăm această supă cu smântână ușor acrișoară, dar cremoasă, și să folosim cimbrișor, cimbru și tarhon ca mirodenii. Cel mai bine se asortează cu un carpaccio din carne de vânat, cum ar fi cea de căprioară, preparat cu ulei de nucă și cremă de măceșe. Putem servi acest fel de mâncare cu un vin din struguri Cadarca ușor sau chiar cu șampanie roșie.

La sfârșitul lunii aprilie, dacă suntem norocoși, deja poate ajunge și sparanghelul în piețe, așa că de acum putem folosi și acest ingredient nobil pentru a prepara o supă-cremă ca la carte. Sparanghelul verde va fi primul disponibil, iar acesta este chiar mai ușor de preparat decât cel alb, deoarece trebuie doar să-i rupem capătul și să-i îndepărtăm solzii. Este important să nu fierbem sparanghelul nici cu un minut în plus, pentru că-și va pierde culoarea verde superbă și aroma proaspătă. Sparanghelul poate fi completat cu smântână și asezonat armonios cu piper alb și un strop de oțet de mere la sfârșitul preparării. Putem să-i adăugăm șuncă de mangaliţă, care a fost lăsată la maturat pe timpul iernii și care a ajuns la forma sa perfectă la începutul primăverii, sau putem prepara ca și completare o porție de chiftele de miel condimentate, cu arome din Orientul Mijlociu. Oricare dintre aceste preparate se servește de preferință cu șampanie Chardonnay sec.