Loaded fries iau cu asalt piața europeană
Loaded fries, sau cartofii cu toppinguri, au devenit un trend culinar înfloritor pe tot globul. Restaurantele din diverse colțuri ale lumii își pun amprenta pe acest preparat, atrăgând clienții prin creativitate, o gamă bogată de arome și completări neconvenționale. De la carne de porc gătită lent și pui la grătar până la chiftele, chilli, crab, friptură, somon afumat, creveți, ierburi aromate proaspete, brânzeturi asortate și o gamă generoasă de sosuri, posibilitățile pentru prepararea rețetelor de loaded fries sunt nelimitate, oferind posibilitatea de a combina în mod delicios arome și texturi.
Din acest articol vei afla:
- De ce „loaded fries” reprezintă cel mai cool trend de pe piața cartofilor prăjiți.
- Care sunt aromele și toppingurile pentru loaded fries cu cele mai mari vânzări în diferite părți ale lumii.
- Exemple de restaurante de pe diverse continente care au creat meniuri excelente ce conțin loaded fries.
- Inspirație culinară din jurul lumii.
Pentru proprietarii, managerii de restaurante și bucătarii șefi din Europa poate fi benefic să adopte și să înțeleagă trendul loaded fries, căutând totodată surse de inspirație pentru variații creative, deoarece în acest fel pot atrage clienți noi și pot crește profiturile restaurantului.
Descoperă cele mai în vogă tendințe
Potrivit raportului „Global French Fries Market” realizat de Market Research Future, piața loaded fries cunoaște o dezvoltare rapidă, care este susținută în principal de popularitatea din ce în ce mai mare în rândul consumatorilor tineri, care sunt în căutarea unor experiențe culinare inovatoare și incitante. Monitorizarea rețelelor de socializare a indicat o creștere notabilă a numărului de postări și fotografii cu și despre loaded fries, utilizatorii distribuind frecvent propriile fotografii pe acest subiect, ceea ce dovedește interesul gastronomic în creștere și atractivitatea vizuală a preparatului. Dezvoltarea acestei tendințe este alimentată în egală măsură și de dezvoltarea culturii fast-food la nivel global. „Cererea de restaurante cu servire rapidă este în creștere la nivel mondial, iar popularitatea livrărilor de mâncare comandată online este, de asemenea, în ascensiune, acestea fiind elementele principale ce sporesc dezvoltarea pieței”, se arată în raportul MRF.
Potrivit raportului Datassentials din 2023, prezența loaded fries în meniurile restaurantelor la nivel mondial a crescut cu 59% în ultimii patru ani și se estimează că se va înregistra o creștere suplimentară de 29% în următorii patru ani. În special în Europa, inclusiv în Franța, Marea Britanie și Germania, restaurantele integrează din ce în ce mai mult în meniuri diverse versiuni ale rețetelor de loaded fries. Potrivit unui studiu realizat de Mintel, în Marea Britanie, popularitatea loaded fries a înregistrat o creștere senzațională, de 15% în ultimii doi ani.
Inspiră-te
Inspirându-se din gastronomia altor țări, proprietarii de restaurante pot include în meniul lor versiuni unice de loaded fries. Iată câteva exemple.
În 2023, prestigiosul ghid culinar French Gault&Millau a prezentat prima ediție a Campionatului Mondial de Prăjit Cartofi pentru profesioniști. Premiul pentru cel mai bun local ce servește cartofi prăjiți din lume a revenit restaurantului Friterie Mestré, situat în orașul Lille din Franța. Renumit pentru combinațiile de cartofi prăjiți belgieni combinați cu garnituri simple și gustoase de casă, localul oferă opțiuni precum crochetele zilei, cârnați cu brânză Maroilles, filet de pui cu pesmet, salată Caesar și o selecție de sosuri, între care maioneză, sosuri de casă, sos andaluz, sos barbecue sau ketchup. Tot în Franța, unul dintre cele mai populare restaurante cu cartofi prăjiți din Paris - Label'ge Frite de pe strada Montmartre oferă gurmanzilor „les frites sauvages” (cartofi prăjiți sălbatici). Aici, cartofii sunt serviți în diverse modalități, inspirate de obiceiurile din diferite regiuni - menționăm cartofii galezi cu brânză Cheddar, bacon și inele de ceapă pane sau cartofii berlinezi cu fricadelle (un tip de cârnat sau chiftea ce se bucură de popularitate în Belgia și nordul Franței), curry, ketchup și inele de ceapă prăjite. În plus, aici se servesc și poke bowls de inspirație belgiană: Poké Tartiflette (cartofi prăjiți, brânză Tartiflette, bacon, ceapă prăjită) sau Poké Maroilles (cartofii prăjiți, brânză Maroilles, bacon și ceapă prăjită).
Noua Zeelandă este un „pol” surprinzător al preparatelor de tip loaded fries, care ar putea fi o adevărată inspirație pentru Europa. Rețetele servite aici includ toppinguri simple - de la carne turcească și tzatziki până la coaste de vită, chorizo și brânză picantă. Totuși, sunt disponibile și variante mai sofisticate, cu ingrediente precum sare de trufe, varză murată și confit de rață. Un alt local ce merită menționat este Fusion Fries din Wellington, care oferă peste zece combinații de arome pentru loaded fries. Printre cele mai mari succese înregistrate în Noua Zeelandă în domeniul loaded fries se numără „cheezy-weezies”, o rețetă de cartofi prăjiți servită cu foarte multe sosuri, deasupra cărora se presară brânză cu generozitate.
Folosește aromele populare
Potrivit Datassentials, printre ingredientele premium care sunt cel mai des combinate cu cartofii prăjiți se numără costițele, uleiul de trufe, untura de rață, aioli cu usturoi copt și ierburile aromate proaspete. În plus, există o tendință ce nu trece neobservată de a combina loaded fries cu toppinguri grecești, precum brânză feta, măsline kalamata, roșii proaspete sau uscate, ceapă roșie, oregano, usturoi, sos tzatziki sau sos pe bază de iaurt grecesc, cu usturoi și castravete. În același fel, toppingurile italiene precum mozzarella, sos de roșii, pepperoni, măsline, ardei, ierburi aromate proaspete, parmezan și usturoi câștigă și ele teren în domeniu.
Rețetele de loaded fries inspirate din gastronomia mexicană rămân și ele în tendințe, cu ingrediente precum chorizo, queso blanco, ardei jalapeno murați, pico de gallo, cepșoară și smântână. În acest sens, merită menționată oferta restaurantului CaCao Mexicatessen. Cartofii prăjiți se bucură și ei de popularitate în creștere, datorită variațiilor precum cartofi în stil gofră cu topping de fâșii din burtă de porc, ouă răsturnate, alune prăjite, omletă, marmeladă de smochine și cepșoară, care sunt stropite cu curry de nucă de cocos și sosuri Sriracha.
În plus, sunt din ce în ce mai căutate reinterpretările inovatoare precum ramen cu cartofi prăjiți, preparat care include burtă de porc crocantă și tăieței ramen, legume murate și sosuri, precum și cartofii prăjiți în stil vietnamez, cu sos maro preparat din sos Hoisin și maioneză cu usturoi Sriracha cu fulgi de usturoi prăjit, alune prăjite și coriandru. Unul dintre localurile ce oferă cartofi prăjiți în stil vietnamez este Streets of Vietnam Truck.
Opțiunile originale pentru loaded fries includ și poutine candian, care combină cartofii prăjiți cu sos poutine și brânză Cheddar albă rasă, amestecate în cel mai delicios mod, pentru o gustare plină de răsfăț. În plus, variantele de dulciuri precum cartofi stil funnel cake sau cartofi stil gogoașă oferă o reinterpretare savuroasă în stil street food a deserturilor clasice.